Matcha Premium Kyūshū

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 50,00 zł 50.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.5
Producent: -
Kod produktu: SKU MPK

Opis

Matcha PREMIUM

Kyūshū, Prefektura Kagoshima

 

Matcha PREMIUM Kyūshū wyróżnia się na tle innych herbat różnorodnością zastosowania. Jest ona nieodzownym elementem tradycyjnego ceremoniału picia herbaty według japońskich zasad chanyou. Perfekcyjnie nadaje się w roli dodatku do deserów – lodów, koktajli, a nawet wypieków. Dzięki swojej unikatowości, matcha idealnie nadaje się jako pełnowartościowy zamiennik klasycznej herbaty i kawy. Warto dodać, że napar zyskuje na popularności dzięki swojemu aromatycznemu smakowi, a także niepowtarzalnej głębi koloru.

Matcha PREMIUM Kyūshū pozyskiwana jest ze starannie dobranych liści, które cechuje najwyższa jakość i optymalne nagromadzenie mikroelementów. Słodkość przeplata się z delikatną goryczką, co w połączeniu daje nam pobudzający kubki smakowe balans dwóch światów. Wystarczy dać się ponieść niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi matchy, która jednocześnie pobudzi nas do działania na cały dzień. Dzięki temu produkt stanowi bardzo ciekawą alternatywę dla powszechnie znanych w Polsce gorących napojów.

 

Matcha to źródło L-teaniny, dzięki której:

- dodaje energii, jest doskonałym zamiennikiem kawy (po matchy nie istnieje tzw. "zjazd kofeinowy"!),

- poprawia pamięć, skupienie, pomaga w nauce.

 

Dzięki katechinom EGCG (polifenolom):

- opóźnia efekt starzenia,

- działa odchudzająco,

- odgrywa rolę w hamowaniu rozwoju niektórych nowotworów (zmieniając metabolizm komórek rakowych),

- zapobiega chorobom serca i krwi.

Matcha zawiera witaminy z grupy A, C, D, P, wapń, żelazo, potas, magnez, błonnik pokarmowyliczne aminokwasy, a także flawanole i polifenole. Tyle zdrowia w jednej puszce Matchy Ceremonialnej Mitea! 

 

Oryginalny kraj pochodzenia: Japonia

 

Matcha PREMIUM – najlepsze zalety:

  • Sproszkowany produkt uzyskuje się z najlepszej jakości liści rosnących w zacienionych miejscach gatunków herbaty, które są zbierane wyłącznie ręcznie
  • Słodycz przeplata się z goryczką, której aromatu dodaje herbaciany posmak,
  • Ciemnozieloną barwą matchy uzyskuje się w czasochłonnym procesie tworzenia proszku,
  • Uzupełnia organizm kluczowymi składnikami odżywczymi i zapewnia właściwe nawodnienie,
  • Przyspiesza procesy metaboliczne i zwiększa energię na dłużej niż tradycyjna herbata czy kawa.

Sprawdź również: Matcha CEREMONIALNA

 

Matcha PREMIUM – sposób przygotowania:

Wsyp dwie bambusowe łyżeczki (albo jedną łyżeczkę do herbaty) Matchy PREMIUM do czarki i zalej 100 ml wody o temperaturze max 80°C. Używając bambusowej miotełki (chasen), wymieszaj dokładnie napar aż do kompletnego rozpuszczenia się matchy i wytworzenia się gęstej pianki. Następnie, powoli dolewaj wodę o temperaturze nieprzekraczającej 80°C. Należy użyć od 150 do 200 ml wody, w zależności od intensywności napoju, jaką chcesz uzyskać.

Uwaga! Gdy zaleje się ją wrzątkiem, matcha traci część swoich właściwości, dlatego tak istotne jest pilnowanie właściwej temperatury wody. Wykorzystując formę i kształt miotełki chasen, łatwo można rozdrobnić proszek, jednocześnie uzyskując zawiesinę, co też gwarantuje najlepszą przyswajalność wszystkich wartościowych składników odżywczych liści.

 

Wszystkie akcesoria, tj. czarkachasenchashaku używane są podczas Japońskiej Ceremonii Herbacianej (chanoyu). Znajdziesz je na naszej stronie w zakładce ZESTAW, lub klikając TUTAJ.

 

Zachęcamy do zakupu akcesoriów do rytualnego parzenia matchy. Możesz również wykorzystać bardziej powszechne przedmioty kuchenne – do rozdrobnienia i wymieszania napoju użyj spieniacza do mleka, a napar przygotuj w ulubionym kubku czy filiżance. Proces parzenia jest niezwykle łatwy, ponieważ wystarczy wsypać łyżeczkę matchy do naczynia i zalać ją niewielką ilością gorącej (ale nie wrzącej) wody.

Następnie trzeba dokładnie wymieszać matchę z wodą, używając spieniacza. Później należy dolać pozostałą ilość wody, w oparciu o indywidualne upodobania intensywności smaku. Warto dodać, że nawet rezygnacja z czarki do matchy na rzecz kubka nie zwalnia Cię od pamiętania o temperaturze wody, która nie powinna przekraczać 80°C!

 

Dlaczego warto pić matchę?

"Ile ludzi, tyle zdań". To samo dotyczy matchy – niektórzy preferują mniejszą ilość wody i intensywniejszy smak, inni zaś wolą bardziej rozcieńczyć napar, by uzyskać smak delikatniejszy.

Matcha to cudowny produkt, który zachwyci każdego swoimi wyjątkowymi właściwościami. Spróbuj, a przekonasz się sam. Warto znaleźć swój ulubiony sposób przygotowania, ponieważ może on wpłynąć na smak naparu.

Zalej mlekiem, wsyp do butelki wody, przygotuj koktajl, sporządź ją przy użyciu akcesoriów do ceremonii – wybór należy do Ciebie! Nasza wyjątkowa matcha perfekcyjnie sprawdzi się też w trakcie japońskiej ceremonii picia herbaty chanoyu.

Podsumowując, matcha posiada wiele wspaniałych właściwości, które sprawiają, że jest to wyjątkowy produkt. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat matchy?

KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

Ten naturalny produkt jest oferowany dla jego wartości historycznej i etnograficznej. Jest dostarczany bez wyrażonej lub domniemanej przydatności do określonego celu. Jest to po prostu surowy okaz botaniczny lub próbka naukowa. Informacje przekazywane na niniejszej stronie internetowej są przeznaczone wyłącznie do celów historycznych, naukowych i edukacyjnych i nie powinny być interpretowane, jako zalecenie dla konkretnego zastosowania. Wykorzystanie i zastosowanie naszego produktu pozostaje w decyzji, odpowiedzialności i ryzyku klienta.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl