Matcha Premium Kyūshū

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 39,00 zł
bez kosztów dostawy
39.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.53846
Producent: -
Kod produktu: SKU MPK

Opis

 

Matcha Premium Mitea pozyskiwana jest z drugiego, majowego zbioru liści krzewu. W smaku wyczuwalna lekka nuta goryczki dobrze balansuje delikatnie słodki posmak herbaciany. Jest uniwersalna – dobra zarówno do przyrządzania w sposób tradycyjny, z wodą na ciepło lub na zimno, jak i do matcha latte czy koktajli.

Matcha Mitea pochodzi z małej, rodzinnej plantacji mieszczącej się na południowej wyspie Kyushu w prefekturze Kagoshima. Rośnie w głąb lądu na słonecznych wzgórzach i przełęczach osnutych mgłą, która chroni liście herbaty przed działaniem dużych zmian temperatur. Dwa tygodnie przed pierwszym zbiorem jest osłaniana ciemnymi tkaninami, co wzmaga produkcję l-teaniny i chlorofilu, który odpowiedzialny jest za intensywnie zielony kolor Mitei. Wyspa Kyushu słynie z wielu występujących tu wulkanów, których popiół wulkaniczny lokalni rolnicy wykorzystują do nawożenia gleby – co pozwala na uprawę szerokiej gamy smaków herbat. Sam proces tworzenia matchy jest długotrwały, wymaga bardzo dużej wiedzy, precyzji i cierpliwości.

O tym, jak krok po kroku wygląda proces produkcji matchy, niedługo przeczytasz TUTAJ.

Sposób przygotowania Matchy Premium Mitea:

Do przygotowania herbaty matcha zgodnie z tradycją Japońskiej Ceremonii Herbacianej (chanoyu) potrzebne Ci będą czarka matchwan, bambusowa trzepaczka chasen oraz bambusowa łyżeczka chashaku. Możesz też wykorzystać bardziej powszechne przedmioty kuchenne – używając łyżeczki, ulubionego kubka oraz spieniacza do mleka lub shakera.

  • Wsyp dwie bambusowe łyżeczki matchy (1,5 g) do czarki lub jedną zwykłą łyżeczkę matchy (1,5 g) do kubka.
  • Wlej 100 ml wody o temperaturze do 80 stopni C - w zależności czy przygotowujesz herbatę na ciepło czy na zimno. Temperatura wody jest niezwykle istotna, gdyż zalana wrzątkiem matcha traci część swoich właściwości!
  • Wykorzystując chasen, intensywnie mieszaj napar (wykonując ruchy przypominające literę M), aż do czasu zupełnego rozpuszczenia się matchy i uzyskania zielonej, gęstej piany. Zamiast trzepaczki możesz także użyć spieniacza do mleka.
  • Dolewaj powoli wodę o temperaturze do 80°C. W zależności od tego, jak intensywna ma być Twoja herbata, użyj od 150 do 200 ml wody.
  • Matchę możesz również przygotować w shakerze. Wystarczy wsypać 1,5 g matchy do shakera, wlać 150-200 ml wody, intensywnie shakować, aż powstanie kremowa pianka.

Wszystkie akcesoria znajdziesz na naszej stronie w zakładce ZESTAW lub klikając TUTAJ.

Jeśli ciekawi Cię jak wygląda japońska ceremonia parzenia herbaty, wpadaj niedługo przeczytać o tym tutaj.

Ten naturalny produkt jest oferowany dla jego wartości historycznej i etnograficznej. Jest dostarczany bez wyrażonej lub domniemanej przydatności do określonego celu. Jest to po prostu surowy okaz botaniczny lub próbka naukowa. Informacje przekazywane na niniejszej stronie internetowej są przeznaczone wyłącznie do celów historycznych, naukowych i edukacyjnych i nie powinny być interpretowane, jako zalecenie dla konkretnego zastosowania. Wykorzystanie i zastosowanie naszego produktu pozostaje w decyzji, odpowiedzialności i ryzyku klienta.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl