MATCHA - CO TO TAKIEGO?

 

 

 

Matcha to zielona herbata w proszku, która od dawna znana jest w Japonii, gdzie stanowi przedmiot kultu i uwielbienia. W odległych czasach pita była w celach towarzyszkich, jako urozmaicenie spotkań, ale od XII wieku używana jest do tradycyjnej ceremonii herbacianej. W Japonii powstała filozofia życia Chado, czyli Droga Herbaty, która łączy w sobie medytację, picie matchy, jest również okazją do spotkań i intelektualnych dyskusji. Dzięki swoim właściwościom, w XIX wieku zielona, proszkowana herbata trafiła również do Europy, gdzie szybko zyskała sławę i grono wielbicieli. Herbata jest poddawana licznym badaniom, które potwierdzają jej zbawienny wpływ na ciało, urodę i psychikę.

 

Matcha to nie tylko smaczny napój, ale również bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych, o bardzo szerokim spektrum działania. Jedna filiżanka matchy ma takie same właściwości jak 10 filiżanek zielonej herbaty. Działa dużo lepiej niż kawa oraz dostępna na rynku energetyki. Jest zdrowa, poprawia codzienne funkcjonowanie organizmu.

 

 

Matcha – jak powstaje?

 

 

Matcha to odmiana zielonej, japońskiej herbaty, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem i niepowtarzanymi właściwościami. Jest cierpka, mocna i ma lekką nutkę goryczki, przypomina smak młodego jęczmienia.

Matcha ma zielony kolor. Im barwa jest bardziej intensywna, tym lepiej, ponieważ dowodzi to o dużej zawartości cennych składników. Mimo że Matcha znana jest od ponad 1000 lat, to receptura jej produkcji nadal jest taka sama. Właśnie to, w jaki sposób powstaje napój, decyduje o jego wyjątkowości. Najlepsza zielona, sproszkowana herbata powstaje w Japonii. Szacuje się, że z kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi ponad 80% tego zielonego proszku. Inne kraje, które wytwarzają matchę to m.in. Chiny i Tajwan, ale pochodzący stamtąd napój ma dużo gorsze właściwości.

 

 

 

Plantacje Matchy są małe, zazwyczaj rodzinne. Herbata wymaga żyznej gleby, o dobrej przepuszczalności, czystej wody oraz dużej ilości opadów. Najlepiej rośnie na dobrze nasłonecznionych wzgórzach, gdzie występują mgły, chroniące delikatne listki przed działaniem niskich temperatur. Aby uzyskać odpowiedni smak, wykorzystuje się liście, pochodzące z trzech zbiorów. Dwa tygodnie przed planowanym zbiorem, zazwyczaj w kwietniu, krzewy należy osłonić trzcinowymi zasłonami lub ciemnymi tkaninami, które chronią herbatę przed słońcem. Dzięki temu dochodzi do zahamowania wzrostu rośliny i wzmaga się produkcja zdrowego chlorofilu. W ten sposób powstaje tencha, czyli herbata, której liście nie są zwijane. To właśnie z niej produkuję się japoński napój. Zbyt długie wystawienie herbaty na działanie słońca powoduje, że liście są ciemne, a przyrządzony napar ma mocno gorzki smak. Zebrane liście są poddawane działaniu pary, a następnie suszone. Po tym etapie przychodzi pora na wycięcie nerwów i mielenie liści w specjalnych kamiennych żarnach. Powstaje drobny, przypominając talk puder, który służy do wyrobu matchy. Aby herbata nie straciła swoich właściwości, musi być przechowana w odpowiedni sposób. Najlepiej trzymać ją w ciemnym pojemniku, w chłodnej temperaturze, na przykład w lodowce. Nie powinna być wystawiona na działanie słońca, ponieważ traci swoje działanie. Otwarta, powinna być spożyta w ciągu miesiąca.

 

Rodzaje matchy

 

Matcha występuje w wielu rodzajach. Podział uzależniany jest od miejsca zbioru oraz sposobu przetwarzania liści. Każda odmiana ma nieco inne właściwości i różni się kolorem oraz smakiem. Jedna z odmian to usucha, przeznaczona jest dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z piciem japońskiego naparu. Jest rozrzedzona, służy do codziennego picia i zaspakajania pragnienia.

 

Inny rodzaj to koicha, czyli ekskluzywna herbata przeznaczona dla koneserów, którzy cenią wyjątkowy smak i właściwości. Jest mocna, gęsta, ma kremową konsystencję. Koicha ma silne właściwości pobudzające, pita jest w trakcie japońskiej ceremonii.

 

 

                                 

MATCHA CEREMONIALNA                MATCHA PREMIUM

                       

                      

 

 

Jak przygotować matchę?

 

Picie matchy wymaga odpowiedniego przygotowania i specjalistycznego sprzętu. To cenny napój i aby nie stracić żadnych właściwości, trzeba przygotowywać go w sposób, który od wieków jest niezmienny. Potrzebna jest czarka, czyli matchawan, bambusowa łyżeczka, zwana chashaku, która nabiera się kilka gram matchy i wsypuje do lekko podgrzanej miseczki. Herbatę trzeba zalać wodą o temperaturze 70 stopni Celsjusza i całość dokładnie roztrzepać bambusową miotełką, czyli chasen

 

(KLIKNIJ TUTAJ I SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ)

.

Gotowa matcha musi być dobrze rozpuszczona, powinna mieć gładką, jedwabistą strukturę, pozbawioną grudek oraz piankę o zielonym odcieniu. Oczywiście, osoby początkujące mogą zastąpić specjalistyczny sprzęt łyżeczką i spieniaczem do mleka, ale w trakcie ceremonialnego pica matchy jest to niedopuszczalne. Przygotowanie napoju zgodnie z japońską tradycją jest długie, zajmuje ponad godzinę, w warunkach domowych można to zrobić w kilka minut. Co zaskakujące, matchę można również jeść.

Puder stanowi świetny dodatek do ciast, deserów, lodów czy batonów.

 

Niezwykłe właściwości matchy

 

Matcha jest jednym napojem na świecie, który posiada tak wszechstronne działanie. Dzięki temu, że liście są ścierane, wszystkie cenne składniki trafiają do organizmu. Herbata zawiera ogrom witamin, minerałów i wiele cennych związków chemicznych. Można w niej znaleźć witaminy z grupy B, witaminy ACDPpotaswapńżelazo,

 magnezbłonnik pokarmowyliczne aminokwasy, np. L-teaninię, a także flawanole i polifenole, wykazujące silne działanie przeciwzapalne. Zawiera przeciwutleniacze, między innym wyjątkowy katechin EGCG. To związek, który ma silne działanie przeciwnowotworowe i jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C

.

Matcha ma szereg właściwości

 

Pobudza i dodaje energii do działania – dzięki zawartości kofeiny i l-teaniny, matcha działa pobudzająco, ale nie powoduje efektów ubocznych i nie uzależnia. Efekt pobudzenia utrzymuje się długo, energia stopniowo uwalnia się, a potem łagodnie opada, dzięki temu organizm nie przeżywa dużego szoku. Ma bardzo dobry wpływ na skupienie uwagi i koncentrację – regularne picie japońskiej herbaty polecane jest dla osób, które wykonuję wymagającą skupienia pracedużo się uczą lub mają problemy z koncentracją. Niektórzy porównują matchę do ćwiczeń jogi, ponieważ ma podobne, zdrowe działanie.

 

Herbata jest doskonałym środkiem wspomagającym przed ważnym egzaminem, ponieważ ułatwia przyswajanie wiedzy, a także likwiduje stres egzaminacyjnyJapońscy mnisi stosują matchę jako środek ułatwiający utrzymanie spokoju i jasności umysłu.

 

 

 

Pobudza do pracy układ immunologiczny – picie matchy ma doskonały wpływ na zdrowie. Zastępuje wiele popularnych dostępnych w aptekach środków, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia sezonowych infekcji. Przeciwutleniacze zawarte w herbacie wymiatają wolne rodniki, przywracają równowagę organizmu i trwale wspomagają układ odpornościowy. Wysoka zawartość katechin o nazwie EGCG działa przeciwbakteryjnieprzeciwwirusowo, a także chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieni UV, pomaga zrzucić zbędne kilogramy. 

 

Niewiele osób wie, że matcha ma właściwości odchudzające. Zawarte w herbacie składniki przyśpieszają metabolizm, powodują 4-krotnie szybsze spalanie tłuszczu. Zawartość chlorofilu pomaga usunąć z organizmu toksyny oraz zbędne składniki przemiany materii. Jeżeli picie matchy będzie połączone ze zdrową dietą, szybko pojawi się efekt w postaci niższej wagi.

 

Poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – osoby, które systematycznie piją matchę rzadziej chorują na zawał serca, są bardziej odporne na wystąpienie udaru oraz innych, cywilizacyjnych chorób.

 

Badania dowodzą, że matcha zapobiega rozwojowi nadciśnieniacukrzycy, a także dzięki zawartości antyoksydantów i przeciwutleniaczy, redukuje ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. Skutecznie obniża poziom złego cholesterolu LDL, a podnosi dobrego, czyli HDL, który jest przyczyną wielu groźnych chorób.

 

Pozwala zmniejszyć stres – herbata ma działanie uspakajające, pomaga się wyciszyć i znacząco redukuje poziom stresu. L-teanina zmniejsza lęk oraz niepokój, pomaga osiągnąć stan, podobny do tego, jaki przynosi medytacja. Herbatę warto pić w trudnych sytuacjach, po męczącym dniu, jako antidotum na dobry nastrój i sposób na skołatane nerwy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom dopaminy i serotoniny, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu nerwowego oraz zapobiegają występowaniu stanów depresyjnych.

 

Ma pozytywne wpływ na stan dziąseł, zębów i jamy ustnej – związki zawarte w matchy, są zdrowe dla stanu jamy ustnej, usuwają szkodliwe bakterie, powodujące próchnice i paradontozę.

 

Pomaga zachować urodę – matchę można nie tylko pić, ponieważ równie dobrze sprawdza się jako dodatek do maseczek, które mają dobroczynny wpływ na stan skóry. Herbata ma działanie przeciwstarzeniowe, pomaga usuwać zmiany trądzikowe, wzmacnia naczynka, a także poprawia poziom nawilżenia, zwiększa jędrność i elastyczność skóry.

 

Pomaga zachować prawidłowy stan kości - zawartość katechiny EGCG powoduje, że herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę, redukuje występowanie złamań, a także poprawia gęstość tkanki kostnej, zmniejsza stany zapalne oraz poprawia siłę mięśnie. Picie matchy polecane jest dla kobiet, które przeszły menopauzę, jako środek na zdrowe kości.

 

Matcha ceremonialna

 

 

Matcha może występować jak napój kulinarny, ogólnodostępny oraz ceremonialny, który powstaje z bardzo młodych liści i charakteryzuje się najwyższą jakością oraz najsilniejszymi właściwościami. W Japonii picie matchy stanowi wielowiekową tradycję, jest częścią kultury kraju Kwitnącej Wiśni. To piękny i widowiskowy rytuał, zwany cha-no-yuchadō lub sadō, w czasie którego mistrz herbaciany, posiadający państwowe uprawnienia, przygotowuje niezwykły napój. Przygotowanie herbaty tradycyjną metodą zajmuje ponad godzinę. Obrządek jest doniosły, wymaga skupienia, odpowiedniej etykiety oraz dokładnego rozłożenia wszystkich potrzebnych akcesoriów, według ściśle określonych zasad. Odbywa się w ogrodzie lub pawilonie, goście siedzą na poduszkach, relaksują się i kontemplują. Ceremonialne picie matchy ma na celu przywrócenie harmonii, wyciszenie i uzyskanie spokoju umysłu. Traktowane jest jako eliksir zdrowia i pomaga przygotować się do długiej medytacji.

 

                       

 

Matcha to zielona herbata, w najczystszej formie, która stanowi najzdrowszy napój świata. Jest pełna niezwykle cennych składników, wpływających na stan całego organizmu. Dzięki temu, że herbata jest w proszku, do organizmu trafiają wszystkie witaminy, minerały, aminokwasy i przeciwutleniacze, które zapobiegają groźnym chorobom, a także poprawiają stan psychiczny.

 

Matcha jest świetną alternatywą dla porannej kawy, na długo dodaje energii, pozwala na zwiększenie koncentracji, sprzyja efektywnej pracy i nauce.

Matchę można pić regularnie, ponieważ świetnie gasi pragnienie. Może być również stosowana w sytuacjach trudnych, wymagających większego skupienia. Polecana jest dla osób, które są obciążone ryzykiem zachorowań na cukrzycęmiażdżycęnowotworychoroby układu krążenia, serca, a także dla wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowie.

 

Warto poznać rewelacyjne właściwości matchy i stosować jako zamiennik suplementów. Oczywiście należy zachować umiar, zaleca się, aby dziennie pić ok. 2-3 filiżanki matchy. To idealna ilość, aby zadbać o ciało i umysł.