Ceremonialne Kakao z Ekwadoru
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład: 100% ziaren Theobroma Cocoa (odmiana Nacional Arriba)
Surowe, nieodtłuszczone Kakao Ceremonialne Ekwador Mitea wyprodukowane z aromatycznych ziaren najrzadszej odmiany kakaowca Nacional Arriba. W smaku głęboko czekoladowe z orzechowymi nutami, łagodnie gorzkie, o delikatnym kwiatowym aromacie. Odżywia organizm, wycisza umysł, otwiera serce.
Kakao Ceremonialne Mitea pochodzi z rodzinnej, organicznej uprawy kakaowców Nacional Arriba w Ekwadorze. Mimo iż z Ekwadoru pochodzi jedynie 3% światowej produkcji kakao, to rejon słynie z najwyższej jego jakości, ekologicznych plantacji oraz przestrzeganej na nich etyki pracy. Kakaowce rosną w cieniach wielkich drzew takich jak bananowiec, kauczukowiec czy kokos, chroniących je przed wiatrem. Wyjątkowy ekosystem dorzecza Amazonki zapewnia im żyzne gleby oraz wilgotne powietrze potrzebne do prawidłowego wzrostu.
Zbiór owoców kakaowca wymaga wytrzymałości i siły. Owoce są ścinane ostrymi maczetami i poddawane fermentacji. Następnie wyłuskuje się z nich nasiona, które są kolejno suszone na słońcu i prażone. Po takim przygotowaniu zostają zmielone i uformowane w bloki kakaowe. Dzięki temu, ze w procesie produkcji nie oddziela się od niego jego naturalnych tłuszczów, Kakao Ceremonialne Mitea jest pełne cennych składników odżywczych. To bogate źródło łatwo przyswajalnego magnezu, wapnia, miedzi, chromu, potasu i manganu. Zawiera cenne przeciwutleniacze (antocyjany i katechiny) przyspieszające regenerację komórek, związki takie jak anandamid, fenyloetylamina i teobromina wspierające dobre samopoczucie oraz nieznaczne ilości pobudzającej kofeiny. Więcej o tym, w jaki sposób kakao wpływa na nasz organizm napiszemy niedługo TUTAJ.
Wartości odżywcze |
na 100 g produktu |
Wartość energetyczna |
2097 kj / 501 kcal |
Tłuszcz |
52,3 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
32,4 g |
Węglowodany |
29,8 g |
Cukry |
0,09 g |
Błonnik |
16,6 g |
Białko |
12,9 g |
Sód |
24 mg |
Przygotowanie klasycznego kakao ceremonialnego:
- Wlej do garnka 250 ml wody lub mleka roślinnego i podgrzej na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Zgodnie z zasadą odprawiania Ceremonii, nie powinniśmy korzystać z produktów, które powstały z udziałem cierpienia żywej istoty – stąd nie polecamy dodawać mleka pochodzenia zwierzęcego. My najbardziej lubimy pić kakao z mlekiem owsianym lub laskowym <3
- Dodaj 15-20 g kakao. Pogotuj je kilka minut na małym ogniu, pamiętając aby przez cały czas zawartość garnka intensywnie mieszać. Uzyskany napój powinien mieć gładką i dosyć gęstą konsystencję.
- Do przygotowania kakao możesz użyć również blendera kielichowego. Wystarczy podgrzaną wodę lub mleko przelać do blendera, dodać kakao i zblendować na wysokich obrotach. W taki sposób uzyskasz delikatniejszy smak i wyjątkową gładką teksturę.
Śmiało eksperymentuj zarówno ze smakiem, jak i konsystencją napoju! Kakao wspaniale smakuje z dodatkiem pieprzu cayenne i miodu, imbiru czy cynamonu cejlońskiego. Do zagęszczenia warto użyć zblendowanego awokado, dyni lub banana.
Kakao pasuje również jako baza do wszelkich czekoladowych deserów i koktajli, dodatek do sosów i dań, a nawet do samodzielnej produkcji czekolady!
Warunki przechowywania: Przechowuj w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i intensywnych zapachów.
Okres ważności: 36 miesięcy od daty produkcji podanej na etykiecie.
Ten naturalny produkt jest oferowany dla jego wartości historycznej i etnograficznej i jest dostarczany bez wyrażonej lub domniemanej przydatności do określonego celu. Jest to po prostu surowy okaz botaniczny lub próbka naukowa. Informacje przekazywane są przeznaczone wyłącznie do celów historycznych, naukowych i edukacyjnych i nie powinny być interpretowane jako zalecenie dla konkretnego zastosowania. Wykorzystanie i zastosowanie naszego produktu jest w decyzji, odpowiedzialności i ryzyka klienta.
alice
Pychotka ;) Polecam