Matcha jako superfood. Czy picie matchy wydłuża życie?

Matcha – kto nie słyszał o tym wyjątkowym i pysznym napoju? O ile filiżanka gorącej zielonej herbaty z dodatkiem cytryny lub mleka roślinnego potrafi zadowolić duszę i ciało, o tyle matcha traktowana jest już jako superfood. Być może spotkałeś się już z taką opinią, a jeśli nie, to czas poznać ile w tym wszystkim prawdy. Z poniższego artykułu dowiesz się czym właściwie są superfoods, a także czy należy do nich zaliczać matchę.

 

Spis treści

1.      Co to jest superfood?

2.      Matcha i jej miejsce pośród superfoods

3.      Czy matcha jest superfood?

4.      Matcha a długość życia

 

Co to jest superfood?

Pojęcie superfood jest coraz częściej wykorzystywane w dietetyce i żywieniu, ale również w marketingu i reklamie. Badania językoznawcze pokazują, że hasła tego używało się jeszcze w pierwszej połowie XX wieku, choć prawdziwy wzrost zainteresowania tematyką przypada na ostatnich kilka lat.

W czasach najnowszych terminem superfood określa się produkty żywnościowe, które cechują się wyjątkową dobroczynnością dla ludzkiego organizmu. Zwykle cechują się one zwiększonym nagromadzeniem witamin, minerałów i antyoksydantów.

Do najpopularniejszych należą owoce jagodowe (w tym borówki czy żurawina), zielone warzywa liściaste (jarmuż czy szpinak), orzechy (praktycznie każdy rodzaj). Warto również wymienić wysokiej jakości oliwę z oliwek, pełne ziarna oraz rośliny strączkowe (ciecierzyca, fasola, groch).

Możemy spotkać się również z opiniami naukowców, którzy krytykują nadużywanie pojęcia superfoods. Wiąże się to głównie z wykorzystaniem terminu do celów marketingowych. Często jest on bowiem przypisywany do produktów żywnościowych, które nie posiadają na tyle wyjątkowych cech, by rzeczywiście być „super”.

 

Matcha i jej miejsce pośród superfoods

Zanim przejdziemy do umiejscowienia matchy w gronie superfoodów, warto krótko przypomnieć, czym ona w ogóle jest.

Matcha powstaje głównie z dobrze zmielonych liści specjalnych gatunków herbat. Dwadzieścia dni przed zbiorem rośliny te uprawia się w cieniu, zaś po zbiorze poddaje się je dokładnemu suszeniu i ścieraniu przy pomocy kamienia. Tradycyjne metody upraw i zbiorów są nadal praktykowane w Japonii, gdzie matcha cieszy się wyjątkową popularnością.

Choć kojarzymy matchę z Japonią, to przecież powstaje ona z roślin natywnych dla Chin. W XII wieku mnisi przywieźli ten gatunek sproszkowanej herbaty do Japonii, gdzie zdobyła ona uznanie rdzennych mieszkańców.

Wraz ze zmniejszającą się popularnością napoju w Kraju Środka, rosło zainteresowanie matchą właśnie wśród Japończyków. To oni odpowiedzialni są za popularyzację tego napoju w krajach Zachodu, gdzie dziś uważa się matchę za superfood.

 

Czy matcha jest superfood?

No właśnie, odpowiedzmy sobie na pytanie, czy matchę w ogóle można porównywać do owoców jagodowych, orzechów czy zielonych warzyw. Jak to się stało, że dziś matcha cieszy się tak ogromną furorą w Ameryce i Europie?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, superfoods wyróżniają się wysoką zawartością antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Te pochodzące z natury substancje mają za zadanie hamowanie procesów starzenia się komórek. Naukowcy badający wpływ przeciwutleniaczy na ludzki organizm dowodzą, że dieta bogata w owoce i warzywa wspiera zdrowie i wydłuża życie.

Należy w tym miejscu podkreślić, że matcha zawiera o wiele większe nagromadzenie antyoksydantów, niż ich najpopularniejsze źródła. Jest ich sześciokrotnie więcej niż w jagodach goji, a siedmiokrotnie więcej niż w gorzkiej czekoladzie. Matcha zawiera aż 17 razy więcej przeciwutleniaczy niż borówki amerykańskie. Mało? A co powiesz na 60 razy więcej antyoksydantów niż posiada szpinak? I to wszystko w zaledwie jednej łyżeczce do herbaty!

Matchę często zestawia się w porównaniach ze zwykłą zieloną herbatą. W kontekście przeciwutleniaczy, matcha zawiera ich aż 137 razy więcej. Głównie chodzi o grupę antyoksydantów EGCG, które znamy również pod nazwą katechinów. To właśnie katechiny odpowiadają za zdrowe serce, lepszy metabolizm i spowalnianie procesów starzenia komórek.

 

Matcha a długość życia

W końcu przechodzimy do sedna i odpowiedzi na jeszcze jedno palące pytanie. Czy matcha potrafi wydłużyć życie?

Moglibyśmy w tym momencie sparafrazować popularne powiedzenie i napisać, że „jesteś tym, co pijesz”. Jest w tym bardzo dużo racji, a szczególnie, gdy spojrzymy na dobroczynne działanie matchy na nasz organizm. Wspomniane przez nas antyoksydanty hamują procesy starzenia się, co bardzo intensywnie wpływa na poprawę zdrowia. Lepsze zdrowie to dłuższe życie, więc wniosek końcowy nasuwa się sam.

Tak, matcha wydłuża życie.

Przede wszystkim jednak, usprawnia ona nasze zdrowie, działając zbawiennie na cały organizm. Przy okazji urzeczywistnia inne znane powiedzenie, głoszące, że „w zdrowym ciele zdrowy duch”. Picie matchy wpływa bowiem pozytywnie na naszą energię i postrzeganie otaczającego nas świata.

Wystarczy jedna czarka (lub filiżanka, kubek) matchy dziennie, aby zapewnić równowartość składników odżywczych dostępnych w 10 filiżankach zwykłej zielonej herbaty. Matcha zawiera także pięciokrotnie wyższe stężenie chlorofilu, niż jej „tradycyjna” koleżanka. Ten zielony pigment aktywnie wspiera oczyszczenie skóry, wspiera pracę układu krwionośnego i serca, a także łagodzi stany zapalne.

Nie należy jednak zapominać, że nawet najlepszej jakości matcha nie zastąpi regularnego i zdrowego odżywiania się. Powinniśmy traktować ją jako rewelacyjny suplement, dodatek do zbalansowanej i właściwej diety. Wtedy rzeczywiście na własnej skórze odczujemy pozytywny wpływ matchy na nasze zdrowie, a w konsekwencji długość życia.

Komentarze (0)

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Nowy komentarz